Etkili bir mülakat nasıl gerçekleşir

Etkili bir mülakat nasıl gerçekleşir

Mülakatı yapan kişi sizi potansiyel bir çalışan olarak görmek, hem profesyonel hem de kişilik özelliklerinizi daha detaylı olarak tanımak ister. Siz de iş tanımını, şirketin potansiyeli, faaliyet alanları ve gelecek planları hakkında bilgi alırsınız.

Mülakat sırasında işverenin amacı adayın neden bu firmaya başvurduğu, adayın firma için neler yapabileceği, kişisel özellikleri ve adayı işe kabul edersek adayın istediği şartları sağlayıp sağlamayacağını anlamaktır. Adayın amacı ise işvereni talibi olduğu işi yapabileceği ve istediği, işe ve firmaya uyum sağlayabileceği ve firmaya değer katarak verimlilik sağlayacağı konusunda ikna etmektir.

Bunun için aday, görüşmeye gelmeden önce profesyonel özelliklerini işveren tarafına daha doğru ifade etmek için güçlü ve gelişime açık yönlerini, şirket için ve de pozisyona uygun olabilecek niteliklerini, profesyonel hayattaki amacını ve hedeflerini, profesyonel niteliklerini ve daha önceden bu pozisyona uygun tecrübesi olup olmadığını kendi kendine sorgulamalıdır.

Mülakata gitmden önce şirketle ilgili bilgi sahibi olun. Şirketi tanımak için farklı sitelerden şirketin background’u, misyonu, vizyonu, pazardaki yeri, rakipleri, başlıca hizmetleri, en son yaptıkları yenilikler ve şirket haberleri ile ilgili araştırma yaparak mülakata hazır gitmeniz önemlidir. Şirket hakkında bilgiye sahip olduğunuzu görüşmeyi yaptığınız kişiye hissettirin. Bu bilginizi bir takım örneklerle destekleyerek paylaşırsanız, size pozitif bir geri bildirim sağlayacaktır.

Mülakat yapılacak yerin adresini ve ulaşım şeklini önceden tespit etmek mülakat günü herhangi bir sürprizle karşılaşmamanızı sağlayacaktır. Ayrıca, geç kalma durumunda şirket Mülakat yapılacak yerin tam adresi ve ulaşım yolları önceden tespit edilmelidir. Ayrıca, herhangi bir geç kalma durumunda haber vermek için şirket telefon numarası yanınızda bulundurmak fayda sağlayacaktır.



Abartıya kaçmayan bir beden dili kullanın

  • Pozitif bir başlangıç için mülakatı yapan kişinin elini sıkın ve gülümseyin. Unutmayın gülümsemek bulaşıcıdır.

  • Konuşurken ya da dinlerken göz teması kurun. Başka tarafa bakmak karşınızdakinin dikkatini dağıtacaktır.

  • Bilmediğiniz soruların cevabını vermeye çalışmayın. Dürüst davranıp bilmediğinizi söyleyin.

  • Sorulara mantıklı ve örneklerle destekleyerek cevap verin. Bu sizi diğer adayların önüne geçirecektir..

  • Belirtilen pozisyonda çalışma isteğinizi abartmadan vurgulayın.

  • Kendinize güvenin. Kötü geçen bir mülakattan bile bir şeyler öğrenerek çıktığınızı unutmayın.