Kişilik ve Yetkinlik Envanteri Nedir?

Kişilik ve Yetkinlik Envanteri Nedir?

Öncelikle bu envanterlerin ne demek olduğuyla başlamak konuya hakim olmak için faydalı olacaktır. Kişilik envanteri, kişinin uzun vadede tutarlılık gösteren özelliklerini değerlendiren, yetkinliklerinin temelinde yatan özelliklerini değerlendiren bir testtir. Yetkinlik envanteri kişinin pozisyonunun gerektirdiği yetkinliklere sahip olma düzeyini belirlemek amacıyla kullanılır. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde yanlış meslek seçenlerin oranının %80 olduğunu da düşünürsek bu testlerin hayati değer taşıdığını söylemek yanlış olmaz.

Kişilik envanteri testi sizi sevdiğiniz işe götürür

Kişilik envanterini bitidiğinizde kendiniz hakkında söylediklerinizden yola çıkarak kişilik özellikleriniz ile iligli bir rapor elde edersiniz. Bu raporda testi hangi yönüyle yanıltmaya çalıştığınız da göründüğünden tutarlılığınızla ilgili ayrıca bir gösterge de ortaya çıkmış olur. Bu nedenle testi olabildiğince dürüst ve tutarlı doldurmalısınız. Bunun için kendinizi rahat hissettiğiniz ve dikkatinizi dağıtmayacak bir ortamda olduğunuzdan emin olun.

Vermiş olduğunuz yanıtlar bir taraftan firmaya sizin hakkınızda bilgi verirken bir taraftan da kendi kişilik özelliklerinizi tanımanıza yardımcı olacaktır. Böylece kişilik özelliklerinize uygun mesleklerde çalışma fırsatı yakalamış olursunuz. Bu eşleşme ne kadar doğru olursa işinizi severek yaparsınız; işte de başarı ortaya çıkar. Tam tersinin olması durumunda ise işte de başarısızlık ortaya çıkacağından mutsuzluk da onunla beraber gelir.